Popis:
Potrebujeme :
1 kg hladkej múky
300 g varených zemiakov v šupke, ošúpané a nastrúhané na jemno
2 lyžičky soli
3 lyžice octu
1 lyžica razce a toto dáme všetko do misy
1 kocku droždia
500 ml vlažnej vody ani menej ani viac droždia rozpustíme vo vlažnej vode a vlejeme do misy k ostatným surovinám. Vymiesime hladké nelepivé cesto a prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu. Zoberieme cesto a rozdelíme na 2 polovice. Vyváľame 2 bochníky, dáme na plech a ponarezujeme z vrchu. Môžeme aj sypnúť kmin do zárezov, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 20 min. Medzi tým rozohriať trúbu na 225 °C po 20 min. Ako podkysol chlebík odkryjeme a dáme do rozohriatej rúry a pečieme 225°C 15 min a potom stiahneme teplotu na 150°C a dopekáme 45 min. Po upečení ešte horúci chleba potierame vodou. Dobrú chuť, u nás sa za týmto chlebom len tak zapráši. 🙂